top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΟrfeasΝicosia

Ομιλία Δημήτρη Κορομπίλια για τον Μιχάλη Πασιαρδή.

Αγαπητοί φίλοι,


Είναι με μεγάλη μας χαρά που μαζί με το Πολιτιστικό Γραφείο του ΑΚΕΛ διοργανώνουμε την αποψινή εκδήλωση. Μια εκδήλωση που το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείο ΟΡΦΕΑ επιθυμούσε εδώ και καιρό να πραγματοποιήσει προς τιμή του αγαπητού μας φίλου Μιχάλη Πασιαρδή.


Ο Μιχάλης Πασιαρδής ο ποιητής δεν χρειάζεται συστάσεις, η ποίηση του η οποία κοσμεί την κυπριακή ποιητική ανθολογία, είναι ευρέως γνωστή και αναγνωρισμένη στους λογοτεχνικούς κύκλους όχι μόνο της Κύπρου αλλά και διεθνώς.


Εγώ θα σας μιλήσω για τον Μιχάλη Πασιαρδή τον άνθρωπο, τον φίλο, τον ΟΡΦΕΙΤΗ. Με μεγάλη υπερηφάνεια λέμε ότι ο Μιχάλης Πασιαρδής είναι μέλος της οικογένειας του ΟΡΦΕΑ. Είναι ένας ΟΡΦΕΙΤΗΣ, υποστηρικτής του άγρυπνου ακρίτα που κράτησε την περιοχή του Τακτακαλά ζωντανή στους δύσκολους καιρούς μετά το 1974. Είναι ένας από τους τελευταίους της γενιάς αυτής που προσέδωσαν στο σωματείο μας το χαρακτήρα του «Συμπαθή ΟΡΦΕΑ» που όλοι ανεξαρτήτως πολιτικών φρονημάτων συμπάθησαν.


Ο Μιχάλης Πασιαρδής είναι ένας αυθεντικός ποδοσφαιρόφιλος. Όχι του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου και των λαμπερών φώτων της δημοσιότητας αλλά του ρομαντικού αυθεντικού ποδοσφαίρου. Του ποδοσφαίρου της αλάνας και των χωμάτινων γηπέδων, που οι ποδοσφαιριστές αγωνίζονται από αγάπη προς το άθλημα και το σωματείο τους. Του ποδοσφαίρου που οι ποδοσφαιριστές αγωνίζονται για την φανέλα και το σήμα του Σωματείου που ανήκουν. Είναι λάτρης του ποδοσφαίρου που οι ηθικές αξίες είναι πάνω από όλα.


Ο Ιστορικός μας Σύλλογος ιδρύθηκε ως Αθλητικός Μουσικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος ΟΡΦΕΑΣ Λευκωσίας. Στα πρώτα χρόνια ο σύλλογος μας πέραν του ποδοσφαιρικού τμήματος διέθετε αξιόλογη χορωδία και ήταν χώρος σύναξης διανοούμενων όπως ο Θεόδωρος Στυλιανού και ο Παύλος Ξιούτας. Αυτή την περίοδο ο Μιχάλης Πασιαρδής ξεκινά να φοιτά στο Παγκύπριο γυμνάσιο και νωρίς, από την ηλικία των 12 ετών, συχνάζει στο Σωματείο του Ορφέα στο οίκημα του Αρίφη (που σήμερα βρίσκεται στην κατεχόμενη Λευκωσία) παίζοντας ping pong και μπιλιάρδο.


Κάπως έτσι τυχαία θα μπορούσε να έλεγε κάποιος γίνετε η γνωριμία του Μιχάλη Πασιαρδή με τον ΟΡΦΕΑ Λευκωσίας. Αυτή όμως, η ίσως τυχαία συνάντηση, στο σταυροδρόμι της ζωής του Μιχάλη και της Ιστορίας του ΟΡΦΕΑ, μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αφού έμελλε να εξελιχτεί σε μία ολάκερη πορεία ζωής, μια σχέση παθολογικής αγάπης και αφοσίωσης. Ο ίδιος ο Μιχάλης στις συζητήσεις μας λέει μπορεί αυτή η «συνάντηση» να ήταν τυχαία, ΟΜΩΣ, και έτσι να μην ήταν, θα ήταν φίλος του σωματείου λόγω του ονόματος - του μυθικού ΟΡΦΕΑ - που σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία συμβόλιζε την ποίηση και την μουσική.


Από την μέρα ένταξης του στον ΟΡΦΕΑ το 1953 βιώνει έστω και λίγο την περίοδο της ΚΕΠΟ, την περίοδο της ένταξης στην ΚΟΠ και βεβαίως την χρυσή εποχή του μεγάλου ΟΡΦΕΑ που αγωνιζόταν στην Α κατηγορία και σκόρπιζε χαρά και υπερηφάνεια στους φίλους του... Βιώνει την μακροχρόνια πορεία στη Β Κατηγορία όχι μόνο ως φίλαθλος αλλά από το 1971 ως ενεργό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου υπηρετώντας κυρίως από το πόστο του Αντιπροέδρου.

Δυστυχώς έζησε και όλη την φθίνουσα πορεία του Σωματείου μας τα τελευταία 30 χρόνια. Διαβαθμίσεις, οικονομικά προβλήματα, λάθη και παραλήψεις αλλά και μια ευρύτερη μετακίνηση του κυπριακού ποδοσφαίρου σε πιο επαγγελματικά επίπεδα που ο ΟΡΦΕΑΣ δεν μπορούσε να ακολουθήσει...


Όταν άρχισε η κάθοδος για το ιστορικό μας σωματείο έφτασε και η στιγμή, που εν μέσω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, αυτό υποβιβάστηκε από τη Δ’ Κατηγορία και διαγράφηκε από τα Μητρώα της ΚΟΠ, τότε ο αγαπητός μας Μιχάλης ήταν ο άνθρωπος που βγήκε μπροστά και με δική του πρωτοβουλία συστάθηκε η «ΟΡΦΕΙΤΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ», όπου μια ομάδα μελών και φίλων του σωματείου μας ανέλαβε το δύσκολο έργο να βοηθήσει να διατηρηθεί ζωντανός ο ΟΡΦΕΑΣ και να επιστρέψει ξανά δυνατός εκεί που ανήκει. Αυτή η πρωτοβουλία πέτυχε απόλυτα το σκοπό της συσπειρώνοντας όλα ανεξαιρέτως τα μέλη και τους φίλους του ΟΡΦΕΑ δίνοντας μια δυνατή ανάσα ζωής στο Σωματείο.


Η μεγάλη αγάπη του Μιχάλη Πασιαρδή όμως για τον ΟΡΦΕΑ δεν σταματά εκεί. Και αυτός, όπως σχεδόν όλα τα παλιά ιστορικά μέλη του σωματείου κουβαλήσαν στους ώμους τους τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που ταλάνιζαν για χρόνια το σωματείο. Η αγάπη του για τον ΟΡΦΕΑ είναι τόσο μεγάλη που δεν διστάζει, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., να προχωρήσει σε προσωπικά δάνεια ή να υπογράψει ως εγγυητής σε δάνεια που στο τέλος κατέληξαν να είναι μη εξυπηρετούμενα, με αποτέλεσμα να έχει προσωπικό κόστος για τον ίδιο και την οικογένεια του. Η κατάσταση έφτασε στο σημείο να είναι δεσμευμένοι οι προσωπικοί του λογαριασμοί και η ακίνητη του περιουσία. Τέτοιο ήταν το μέγεθος της αγάπης αυτού του υπέροχου ανθρώπου προς το Σωματείο μας. Γιατί όταν αγαπάς κάτι τόσο πολύ δεν μπορείς να το αφήσεις να σβήσει, χωρίς να κάνεις τα πάντα να το βοηθήσεις…


Εμείς ως η νέα γενιά των ΟΡΦΕιτών νιώθουμε τεράστια ευγνωμοσύνη και σας απευθύνουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ, όμως την ίδια στιγμή νιώθουμε την ανάγκη για ένα μεγάλο και ειλικρινές ΣΥΓΝΩΜΗ αγαπητέ Μιχάλη για την τόση ταλαιπωρία που εσείς και οι υπόλοιποι φίλοι του ΟΡΦΕΑ περάσετε για να κρατήσετε το σωματείο μας ζωντανό. Αυτά τα προβλήματα το παρόν Διοικητικό συμβούλιο με πολύ κόπο τα έχει επιλύσει σχεδόν στην ολότητά τους και δεν θα επιτρέψουμε κανένας άλλος φίλος του ΟΡΦΕΑ να περάσει ξανά τέτοια δοκιμασία.

Υπόσχεση από εμάς, είναι ότι, το σωματείο που μας παραδώσετε με τα ιδανικά, τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει, εμείς θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις να το κρατήσουμε ζωντανό και να το παραδώσουμε με τα ίδια ιδανικά, τις ίδιες αρχές και αξίες στις επόμενες γενιές. Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε στον ίδιο δρόμο που εσείς χαράξετε, πιστοί στην ιστορία μας.

Αγαπητοί φίλοι,


Είναι πολύ δύσκολο να είσαι ΟΡΦΕΙΤΗΣ. Σου προσφέρει ατέλειωτες πίκρες, λιγοστές μα πολύτιμες χαρές αλλά το κυριότερο σου προσφέρει την ικανοποίηση να ανήκεις στην μικρή οικογένεια ενός από τα πιο ιστορικά ρομαντικά και συμβολικά Σωματεία της Κύπρου.

Κάποτε σε μια ιδιωτική μας συζήτηση μου ανέφερε ότι ο ΟΡΦΕΑΣ παρόλα τα πολλά και δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει επιβιώνει γιατί «κρατά από δύο εκκλησίες» της Χρυσαλληνιώτισσας και του Αγίου Κασσιανού... Αγαπητέ μου Μιχάλη θα ήθελα να συμπληρώσω το εξής.... Ο Ορφέας κρατάει ακόμα γερά γιατί έχει ανθρώπους όπως εσάς, που τον αγαπούν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους, που τον υπηρετούν με ανιδιοτέλεια και αγωνιούν για αυτόν, που ακόμα και σήμερα δηλώνουν, όπως εσείς, πάντα παρών στους αγώνες της ομάδας. Λέμε ότι είναι ΠΑΝΤΑ παρών γιατί ο αγαπητός μας Μιχάλης όταν για λόγους πέραν των δυνατοτήτων του δεν είναι παρών στο γήπεδο, η ψυχή, η καρδιά, ο λογισμός του ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ και ζητά να ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη του παιχνιδιού μέσω τηλεφώνου.


Αγαπητοί φίλοι,


Τα χρόνια πέρασαν, ο ΟΡΦΈΑΣ μπορεί πλέον να μην έχει ατόφιο τον χαρακτήρα του πολιτιστικού Συλλόγου, ΟΜΩΣ ο Μιχάλης Πασιαρδής ήταν, είναι και θα είναι, η ψυχή αυτού του γνήσιου ΟΡΦΕΑ, είναι οι ρίζες αυτού του ΟΡΦΕΑ όπως ιδρύθηκε το 1948 και είναι αυτή η καρδιά του μεγάλου ΟΡΦΕΑ που ονειρευόμαστε να αναβιώσει κάποτε.

Είναι με μεγάλη χαρά που με αφορμή την αποψινή εκδήλωση ανακοινώνουμε την πρόθεση του σωματείου μας να προχωρήσει στην έκδοση καλλιτεχνικού περιοδικού στις σελίδες του οποίου θα φιλοξενούμε ποιητές και συγγραφείς που θα ήθελαν να εκφραστούν μέσω αυτού. Αγαπητέ Μιχάλη ευχόμαστε να μας κάνετε την μεγάλη τιμή να μας βοηθήσετε σε αυτή τη προσπάθεια παραχωρώντας μας μερικά σας ανέκδοτα ποιήματα ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο επιθυμείτε.


Αγαπητοί φίλοι ,


Πάντα λέγαμε ότι είναι μεγάλη τιμή για κάποιο να ανήκει στην οικογένεια του ΟΡΦΕΑ, αλλά είναι ακόμα πιο μεγάλη τιμή για το Σωματείο ΟΡΦΕΑΣ το ότι έχει ως ΕΠΙΤΙΜΟ μέλος του τον Μιχάλη Πασιαρδή, έναν από τους τελευταίους γνήσιους ΟΡΦΕΙΤΕΣ. Φίλε Μιχάλη σ’ ευχαριστούμε.


Παρακαλώ την Πρόεδρο του ΟΡΦΕΑ, φίλη Αγγέλα Ιωάννου και τον φίλο Μιχάλη Πασιαρδή να έρθουν εδώ κοντά μας για την απονομή αναμνηστικού δώρου από μέρους του ΟΡΦΕΑ.

60 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page