top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΟrfeasΝicosia

Ομιλία της προέδρου μας Αγγέλας Ιωάννου στην εκδήλωση των 70χρονων του Σωματείου.Ομιλία Αγγέλας Ιωάννου

Πρόεδρο ΟΡΦΕΑ Λευκωσίας

Στην εκδήλωση προς τιμή των 70 χρόνων του ΟΡΦΕΑ

Πύλη Αμμοχώστου, 16 Μάϊου 2018


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στην εκδήλωση προς τιμή  των 70 χρόνων ζωής και δράσης του Ιστορικού σωματείου ΟΡΦΕΑΣ Λευκωσίας.  70 χρόνια συνεχούς προσφοράς  στον Αθλητικό και  πολιτιστικό τομέα του τόπου.


Ο Αθλητικός Σύλλογος Ορφέας Λευκωσίας ιδρύθηκε στις 15 Μαΐου 1948 από ομάδα διαγραφέντων ποδοσφαιριστών του ΑΠΟΕΛ που αρνήθηκαν να αποκηρύξουν τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας την περίοδο του Εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα.  O Αθλητικός Σύλλογος Ορφέας και η δράση του είναι άρρηκτα δεμένοι με τους αγώνες που έχουν την σφραγίδα της  αριστεράς στην Κύπρο.


Από το 1948 το σωματείο μας παρουσιάζει μια συνεχή παρουσία στα αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα της Λευκωσίας.  Η δράση μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της παλαιάς Λευκωσίας. Την ακολούθησε στην δύσκολη πορεία της και από το 1974 παραμένει καρτερικά και αταλάντευτά δίπλα στο συρματόπλεγμα της κατοχής   ως δίδυμος φρουρός με το φυλάκιο, περιμένοντας την μέρα της επανένωσης του τόπου μας, μέρα που ευχόμαστε να ανατείλει σύντομα τούτος ώστε να  περάσουμε σε μια νέα διαδρομή,  εκείνη της ειρήνης και της προόδου.


Από την της ίδρυσης του ο ΟΡΦΕΑΣ μας παραμένει   στυλοβάτης της νεολαίας, που μέσα από τες τάξεις του έρχεται σε επαφή με τα αγνά ιδεώδη του  αθλητισμού αλλά και του πολιτισμού  αφού στην ιστορία του  ο «Ορφέας» έχει να παρουσιάσει μια αξιόλογη  προσφορά  στα μουσικά και θεατρικά δρώμενα.  Ευελπιστούμε ότι σύντομα τα οικονομικά μας  θα επιτρέψουμε να επαναδραστηριοποιηθούμε και  σε αυτούς τους τομείς αφού τους θεωρούμε εξίσου σημαντικούς με τον αθλητισμό.


Οι νεότεροι μπορεί να μην γνωρίζουν ότι μέσα από τις τάξεις του σωματείου μας έχουν αναδειχθεί μεγάλα ποδοσφαιρικά ταλέντα όπως επίσης και ότι ο ΟΡΦΕΑΣ  αγωνίστηκε στην Α’ Κατηγορία τη δεκαετία του ’60.  Φίλοι και αντίπαλοι μιλούν ακόμα και σήμερα με τα καλύτερα λόγια για αυτές μας τις  επιτυχίες.  


Θεωρούμε, την άνοδος μας το 2017 στην 4η κατηγορία  το έναυσμα που θα μας δώσει την ευκαιρία να επιστρέψουμε ξανά  με αργά και σίγουρα βήματα, με ένα υγιή οικονομικά ΟΡΦΕΑ σε επιτυχίες Για να  πετύχουμε αυτό μας το στόχο γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε σταθερότητα επιμονή στις αρχές, ευελιξία αλλά  και υπομονή στους χειρισμούς και στην τακτική.


Το ποδόσφαιρο για μας αγαπητοί φίλοι   είναι  φιλοσοφία ζωής. Στην καθημερινότητα  η λογική και τα πάθη αναμειγνύονται. Το ποδόσφαιρο αυτά τα δυο τα διαχωρίζει. Όλα τα πάθη, τα συναισθήματα και τα ένστικτα αφορούν τους  θεατές. Από την μια αν η ομάδα νικήσει νιώθουν απέραντη χαρά και ικανοποίηση  ενώ από την άλλη αν η ομάδα χάσει απέραντη λύπη. Οι 22 ποδοσφαιριστές οφείλουν να λειτουργήσουν σύμφωνα με την λογική, να υπακούσουν στους κανόνες του παιχνιδιού και να συνεργαστούν άψογα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ομάδα τους. Η παραβίαση των κανόνων ή ατομικές ενέργειες και η έλλειψη σεβασμού είτε προς την ομάδα σου ή προς την αντίπαλη ομάδα πολλές φορές φέρνει την ήτα.  Για να μπορεί να θεωρείτε ομάδα- οικογένεια πρέπει το Εμείς να είναι πάνω από το Εγώ. Εμείς στον ΟΡΦΕΑ αυτό προσπαθούμε να εμφυσήσουμε στους νεαρούς ποδοσφαιριστές μας  το ότι για να πετύχεις στο ποδόσφαιρο ή στη ζωή πρέπει να μάθεις να λειτουργάς ομαδικά.  Να χαίρεσαι με τις νίκες αλλά και να διαχειρίζεσαι σωστά τις ήττες γιατί το παιχνίδι ποτέ δεν σταματά. Πάντα υπάρχει η επόμενη μέρα, ο επόμενος αγώνας. Όπως και στη ζωή.


Αυτή μας η πεποίθηση   πηγάζει από την αντίληψη που  έχουμε ότι πέραν από την  φιλοδοξία μας να παρουσιάσουμε μια  αξιόλογη πορεία στα αθλητικά και ποδοσφαιρικά δρώμενα  του τόπου  ο ρόλος μας ως  «Ορφέας» στην κοινωνία δεν εξαντλείτε και δεν τελειώνει μέσα από τις γραμμές του γηπέδου, αλλά  πάντα θα έχει  σαν στόχο την  καλλιέργεια του φίλαθλου πνεύματος, την ηθική και πνευματική εξύψωση των αθλητών μας, την ανάπτυξη  της ευγενούς άμιλλας, της φιλία, της ειρήνης,  της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων ανεξαρτήτου φυλής, χρώματος ή φύλου και της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.   Ιδανικά που οδηγούν στην δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας. Ενός καλύτερου κόσμου. Αρχές και αξίες που οδήγησαν στην  δημιουργίας μας το 1948. 


Αγαπητοί φίλοι,

Η διαπίστωση ότι ο ΟΡΦΕΑΣ είχε ελάχιστες πιθανότητες να κρατηθεί στη ζωή μας ώθησε να παλέψουμε με  δύναμη και θάρρος πρώτα να σώσουμε το ιστορικό σωματείο μας και μετά σιγά - σιγά με σταθερά βήματα να το οδηγήσουμε εκεί που πραγματικά αξίζει να είναι, στις κατηγορίες της ΚΟΠ, εκεί που ιστορικά δικαιούται να είναι.


Πιστεύω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουμε επιτύχει περισσότερα από αυτά που πραγματικά αναμέναμε. Όχι γιατί δεν πιστεύαμε στις δυνατότητές μας αλλά γιατί  η κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο ΟΡΦΕΑΣ όπως ήδη έχω αναφέρει  ήταν ένα βήμα πριν από το οριστικό κλείσιμο.


Πιστέψαμε στο όνειρο, ούτε μια στιγμή δεν αφήσαμε τα προβλήματα να μας καταβάλουν, ούτε μια στιγμή δεν σκεφτήκαμε ότι κουραστήκαμε και πιστεύω ότι στο τέλος  δικαιώσαμε όλους όσους  μας εμπιστεύτηκαν.  Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το μέλλον  του Ορφέα, κινείται πλέον  σε πιο υγιείς βάσεις.


Αγαπητοί μας παλαίμαχοι, ποδοσφαιριστές και παράγοντες,  απόψε τιμούμε τα 70χρόνια του ΟΡΦΕΑ, υπόσχεση από εμάς, την νεότερη γενιά των ΟΡΦΕιτών,  ότι το σωματείο που μας παραδώσετε με τα ιδανικά, τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει εμείς θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις να το κρατήσουμε ζωντανό  και να το παραδώσουμε με τα ίδια ιδανικά, τις ίδιες αρχές και αξίες στις επόμενες γενιές.  Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε στον ίδιο δρόμο που εσείς χαράξετε, πιστοί στην ιστορία μας.


Φίλες και φίλοι,

Επιτρέψετε μου προτού εγκαταλείψω το βήμα να ευχαριστήσω τον φίλο Γιάννο Κατσουρίδη, Διδάκτορα Πολιτικής Επιστήμης και Επιστημονικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών Προμηθέας  για την άμεση ανταπόκριση του να μιλήσει στην αποψινή μας εκδήλωση, όπως και τον Ερευνητή στο Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας,  Χρυσόστομο Πασιαρδή για την βοήθεια του στην έρευνα που έγινε για τον ΟΡΦΕΑ, όπως και τις συνεντεύξεις που έλαβε από τους παλαίμαχους.  Να ευχαριστήσω τον Νίκο Πιτυρή, τον νεότερο, για την τεράστια δουλειά που έχει κάνει με το αρχείο του ΟΡΦΕΑ, μέρος της δουλειάς του θα έχετε την ευκαιρία να δείτε στην έκθεση φωτογραφίας και αντικειμένων σε λίγο, αλλά και όταν θα κυκλοφορήσει, τέλος του χρόνου το Λεύκωμα αφιέρωμα στην 70χρονη ιστορία του ΟΡΦΕΑ. Τέλος  τον Παύλο Εκτωρίδη για την πολύτιμη βοήθεια του στην δημιουργία του βίτεο που θα παρακολουθήσουμε σε λίγο όπως και για όλη την τεχνική υποστήριξη για την αποψινή εκδήλωση.

Τέλος να ευχαριστήσω όλους εσάς για την παρουσία σας απόψε εδώ.  Η παρουσία σας αποτελεί τιμή για την οικογένεια του ΟΡΦΕΑ.


Σας ευχαριστώ πολύ.

55 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page